Beskatning af firmabil – Sådan er reglerne

Både private samt firmaer kan lease biler, og leasing kan foretages på flere måder, så totalt set opstår der mange forskellige typer af leasing samt forskellige beskatningsgrundlag, så her kommer der flere nyttige oplysninger, som gør det nemmere at danne sig et overblik over firmabil beskatning.

Prisen for at leje firmabil

Langt hovedparten af alle firmabiler leases, da vilkårene er så fordelagtige for erhvervslivet, der vælger at lease deres firmabiler, og disse fordele har nu gjort det muligt for mange private at lease en firmabil, der også kan anvendes til privatkørsel i fritiden.

Det er naturligvis også muligt at anvende en leaset bil udelukkende som privatperson, og dette kaldes for privatleasing, og dette koncept bliver mere og mere populært blandt private, der også som erhvervslivet gerne vil kunne udskifte sin bil med en ny model hvert år, således man altid har adgang til en passende ny bil med alle de moderne bekvemmeligheder, mens man trygt kan se bort fra store uventede udgifter til:

 

  • Reparationer på bilen
  • Service på bilen
  • Handelsomkostninger
  • Værditab på salg af bil

Desuden er det en fordel at man nemmere kan budgettere og planlægge økonomien for bilen og dens drift, samt firmaer jo øjeblikkeligt kan fradrage alle udgifter på en leaset bil, og det er meget nemmere at få råd til at køre rundt i en elegant firmabil for få tusinde kr. om måneden. Fordelen ved at lease en bil frem for at købe samme bil vokser med bilens pris, så derfor vælger mange private og firmaer at kontakte de store tyske bilproducenter som Audi, Mercedes og BMW, som er de mest populære bilmærker blandt leasede firmabiler.

På Audis hjemmeside kan man nemt sammenligne bilens beskatningsgrundlag med en fast månedlig leasingydelse ved hjælp af en nem beregningsmodel, og det er meget attraktivt at kunne lease en luksusbil til 500.000 kr. for omkring 5.000 kr. om måneden, som i øvrigt er fuldt fradragsberettiget.

Det koster typisk omkring 1 % af bilens nypris i fast månedlig ydelse, og det er endda muligt at firma og den ansatte kan deles om disse månedlige udgifter, såfremt man vælger den rigtige model for firmabil beskatning.

Eksempel på beskatning

Det er meget udbredt at firmaet tillader medarbejderen at anvende firmabilen til privatkørsel i fritiden, mod medarbejderen udfylder en kørebog og selv afregner de kørte km til leasingselskabet, således firmaet slipper tilsvarende billigere i månedlig ydelse. Dette kaldes for flex leasing, og derved kan man ofte i privat regi spare køb af en privatbil, men man kan også vende modellen på hovedet, således medarbejderen privat køber (eller leaser) en bil og stiller den til rådighed for sit firma, som udbetaler kørselsgodtgørelse til medarbejdere efter antal kørte km i firmaøjemed.

Der er nu også opstået et begreb ved navn forældreleasing, hvor forældrene leaser en bil til deres børn, idet forældrene står som Bruger 1, mens barnet (over 18 år og med kørekort) står som Bruger 2 på registreringsattesten. Rent skattemæssigt er der fordel i at lease en dyrere bil, da der findes en nedre grænse for beskatningen af firmabiler, således man ikke kan lave fiktive lave priser på leasingbiler.

Således eksisterer der et minimumsberegningsgrundlag på 160.000 kr., og derudover findes der en 15 % beskatning af den del af bilens værdi, der ikke overstiger 300.000 kr. Hvis bilværdien overstiger 300.000 kr., så beskattes den med 20 %, og hertil kommer et miljøtillæg. Ved at anvende beregningsmodellen på hjemmesiden kan man meget nemmere sammenligne bilernes nypriser med udstyr, således man nemt kan se den samlede månedlige leasingydelse.