Intelligente biler i fremtiden

Hvert eneste år kommer der mere og mere avanceret teknik og teknologi ind i de nye biler på markedet, og det kan være svært at følge med og danne sig et overblik over alle mulighederne. I denne artikel fokuseres der især på at beskrive fordele og ulemper for den nye teknologi, der vil komme i fremtidens biler. Allerede nu investeres der milliarder på at udvikle fremtidens biler og deres teknik og kommunikation mellem intelligente systemer, og denne teknologi skal anvendes på en sikker måde, da det ellers kan få katastrofale konsekvenser, hvis hackere kan angribe bilens sikkerhedssystemer og forårsage alvorlige trafikuheld med mange dødsfald til følge.

Risikoen for systemfejl og ondsindede angreb

Biler anvender i dag i stigende takt avancerede IT-systemer, hvor enhederne kan kommunikere sammen på en smart måde og endda være forbundet til internettet, således der opstår uendelige muligheder for styring, kontrol, overblik og navigation af bilen og dens funktioner. De moderne biler er propfulde af elektroniske sensorer, der således altid holder øje med status for bilens mange systemer, hvilket nemmere gør det muligt at lokalisere alvorlige fejl på bilen, således man i tide kan få udbedret skaden, inden man risikerer at blive indblandet i et alvorligt trafikuheld på grund af svigtende bremsere, hjulophæng mv. I dag er bilerne intelligente, da man kalder det for ‘connected cars’, der er opkoblede til internettet.

Fagfolk og sikkerhedseksperter i bilbranchen forsøger at opbygge en fælles samarbejdsaftale for både it-folk, bilfabrikanter og politikere, således man sammen kan bestemme, hvordan bilerne bedst kan beskyttes mod ondsindede hackerangreb i fremtiden, der kan tage kontrol over bilens vitale systemer såsom rat, bremsere og gearskiftet. Det kan for eksempel foregå ganske trådløst via en usikker Bluetooth forbindelse, hvor en hacker kan tage kontrol med bilens styring.

Alvorlige fejl med katastrofale konsekvenser kan også opstå, såfremt bilens indbyggede software er fejlbehæftet eller mangelfuldt, så netop derfor bør der stilles høje krav fra politikerne side til lovgivningen på området for cyber sikkerhed i biler.

Fremtidens teknologi

I fremtiden vil mange biler kunne køre automatisk ved hjælp af en avanceret selvtænkende robotteknologi, der vil fungere efter en form for kunstig intelligens. Der varer stadig mange år, før der kommer førerløse biler på gaden, men alligevel kan GPS-teknologien optimere bilernes hastighed og afstand på vejene, således man på en mere sikker måde bringer mange biler sikkert gennem trafikken.

Faktisk er det allerede i dag muligt ved lave hastigheder at lade teknologien styre en bil fuldautomatisk, så udviklingen går derfor i denne retning. De kommende sikkerhedssystemer skal især hjælpe bilens fører, såfremt der pludselig opstår dårligt føre, dårligt vejr eller forværrede køreforhold. Der forskes meget i at undersøge, hvorledes bilens teknologi kan afgøre førerens sindstilstand, da det spiller en stor roll, såfremt føreren er:

  • Opkørt.
  • Stresset.
  • Nedtrykt.
  • Træt.