Hvad er fordelene ved leasing af bil?

Danskerne leaser bil som aldrig før, og det gælder både erhvervslivet men også privatbilisterne. Årsagen til denne stigning indenfor leasing af biler skyldes de attraktive leasingvilkår, som her vil blive beskrevet i detaljer. Leasing er effektivt alternativ til et bilkøb, hvor man har meget større risiko for at tabe mange penge på bilens værditab samt uventede reparationer mm, hvorimod man ved leasing blot betaler en fast månedlig leasingydelse (en slags leje af bil), så man på den måde kender sine nøjagtige udgifter til bilens drift måned for måned.

Det eneste tilfælde, hvor køb er bil er billigere end leasing, er når man kender sit transportbehov i mange år fremover, og man vil holde fast i den samme bil i mindst fire år. Den billigste løsning er naturligvis at købe en passende bil, der kan klare dit kørselsbehov, og holde fast i bilen i så mange år som muligt, idet man taber penge ved hver bilhandel. Men rigtig mange bilister kender ikke sit nøjagtige kørselsbehov i fremtiden, idet privatbilister kan få ændringer i størrelsen på familie eller job, og firmaer kan få ændringer i ordretilgangen, der kan forandre sig lynhurtigt.

 

Hvorfor er leasing en god løsning?

Leasing er det både bedre og billigere end køb af bil, såfremt man gerne vil udskifte bilen oftere end hvert fjerde år, og derudover vil man undgå en stor udgift til bilens værditab, den dag man sælger bilen, idet biler ofte taber 20 % eller mere hvert år. Desuden vil bilejere skulle betale for serviceeftersyn og reparationer, hvis priser kan svinge meget alt efter uheldig man er i trafikken.

Bilkøbere vil også have bundet mange penge i bilen, mens man ved leasing beholder sin kapital til egne formål, og det er meget praktisk at kunne have et holdbart økonomisk budget for sine biludgifter fremover, idet bilejere ikke kan budgettere med samme sikkerhed som leasingtagere. Firmaer kan desuden fradrage alle leasingudgifterne i deres regnskab, som endda er nemmere at administrere end bilkøb, der skal afskrives delvist over flere år. Opsummeret indeholder leasing disse attraktive fordele:

 

  • Ingen kapitalbinding giver bedre likviditet
  • Ingen udgifter til service og reparationer
  • Intet værditab ved salg af bil
  • Man kan budgettere med sine udgifter i forvejen
  • Nemmere overblik og administration
  • Altid rådighed over en nyere bil
  • Nemmere at have råd til en dyr luksusbil

 

Forskellige modeller for leasing

Skattereglerne er temmelig omfattende for leasing af bil, men der findes flere muligheder at kombinere den almindelige leasing med specielle ordninger såsom dele leasing og flex leasing. Dele leasing gør det muligt, man kan afdrage bilens registreringsafgift år for år efter en beregningsmodel, hvilket giver mulighed for at billigt kunne køre i en stor dyr kvalitetsbil, idet man efterregulerer ved leasingperiodens udløb.

En anden og smart løsning for leasing hedder flex leasing, og den giver firmaer og ansatte mulighed for at deles om samme bil, idet man blot fører kørebog over bilen, idet de ansatte så kan anvende bilen udenfor arbejdstiden til privatkørsel, mod betaling af den respektive del af leasingudgifterne. Hvis et firma leaser en mellemstor bil til 4.000 kr. om måneden (svarer til en bil med nypris 400.000 kr.), så kan den ansatte nøjes med at betale 2.000 kr. om måneden i flex leasing, såfremt delingen er 50/50 mellem firmaet og den ansatte.